Wat eten we vandaag? Rode bieten salade

Gepost in Lezen & Kijken.

 

Als kind aten we in de koudere maanden regelmatig bietensalade, met een biefstukje en aardappels. Rode bieten zijn erg gezond, ze bevatten veel calcium en magnesium. Je kunt rode bieten warm gekookt eten, maar ik vind ze het lekkerst in een salade. Zeker in de winter is een maaltijdsalade heel aantrekkelijk, maar ook als bijgerecht. Rode bieten zijn een goede basis voor een gezonde salade: een bietensalade. Je kunt variëren wat je maar wilt, hieronder vind je een recept waarbij zowel groenten als fruit zijn gebruikt en in combinatie met de pasta geschikt is als een maaltijdsalade.

Wat heb je nodig voor 2/3 personen:

4 rode bieten – gekookt (te koop in een verpakking in de supermarkt)
Ongeveer 100-200 gram pasta
1 komkommer
1 stengel bleekselderij
1 wortel
1 appel
1 sinaasappel (je kunt ook grapefruit gebruiken)
2 eetlepels yoghurt

Bereiding

Kook als eerste de pasta, giet deze af als het gaar is en laat afkoelen

Was de komkommer en snijd in de lengte doormidden
Schraap met een theelepel de zaadjes uit de komkommer
Snijd de helften komkommer in stukjes (het zijn dan stukjes in de vorm van een 'C')
Was de wortel en snijd deze in kleine stukjes
Snijd de bieten in grove stukken
Schil de appel en snijd in stukjes
Was de bleekselderij (zit vaak vol met zand!) en snijd deze in kleine stukjes
Schil de sinaasappel en snijd de partjes in stukjes (zorg dat je pitten verwijdert), ik snijd het witte altijd weg van de sinaasappel omdat ik dit niet lekker vind, je kunt dit er aanlaten als het je niet deert
Doe alles in een grote kom en voeg de yoghurt toe

Eventueel nog wat peper uit de pepermolen
Roer de ingrediënten goed door elkaar en serveer in een glas of bord op een bedje van groene sla bv.

Variatietips

Je kunt noten en fetakaas toevoegen om het nog veelzijdiger te maken. Je kunt in plaats van bleekselderij ook ui gebruiken, maar houd er dan rekening mee dat dit de smaak volledig verandert: de ui overheerst wel, maar ik vind dat zelf erg lekker. Als je ui gebruikt voeg dan zeker wat noten, kaas en bijvoorbeeld rozijnen toe om het scherpe van de ui wat te compenseren.

Bron: www.plezierindekeuken.nl

Nog meer kookinspiratie? Biefstuk met boerenjongens Venkel-druiven salade