Wat eten we vandaag? Groente paella van Ottolenghi

Gepost in Frontpage Blog.

 groentepaella

 Met Kerst kreeg ik een mooi kookboek van Yotam Ottolenghi cadeau. De vernieuwende maar eenvoudige gerechten die Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi de afgelopen jaren in hun Londense restaurants hebben verzameld, zijn gebaseerd op hun jeugd in respectievelijk West- en Oost-Jeruzalem, maar ook zijn ze beïnvloed door talloze culinaire tradities, van Perzië tot Californië. De 140 originele recepten gaan van complete hoofdgerechten, via gezonde en snelle salades tot Ottolenghi's beroemde gebak en brood. 

Aan het begin van het jaar een groenterecept geprobeerd, om even wat minder koolhydraten te eten. Het lijkt veel werk, maar het is makkelijker dan je denkt! Deze groentepaella is een hele bijzondere en lekkere hoofdmaaltijd! Uit het kookboek Plenty.

Ingrediënten: – voor 2 royale porties –

3 eetlepels olijfolie halve  - (Spaanse ui), fijngesneden - 1 kleine rode en 1 kleine gele paprika, in repen - halve venkelknol, in lucifers
2 tenen knoflook, fijngehakt -  2 laurierblaadjes -  1/4 theelepel gerookt paprikapoeder -  1/2 theelepel geelwortelpoeder - 1/4 theelepel cayennepeper
150 gram paellarijst  - 1 dl medium dry sherry (ik gebruikte een restje witte wijn) -  1 theelepel saffraandraadjes -  4,5 dl kokendhete groentebouillon - 200 gram gedopte tuinbonen (vers of diepvries)
12 minitomaatjes, doormidden gesneden -  5 kleine gegrilde artisjokken op olie, uit een pot, uitgelekt en in vieren gesneden (ik gebruikte een potje artisjokharten) -  15 kalamata-olijven, ontpit en gehalveerd
2 eetlepels grofgesneden bladpeterselie en  4 partjes citroen zout

Verhit de olijfolie in een paellapan of grote koekenpan en smoor de ui 5 minuten. Doe de paprika’s en venkel erbij en bak ze ongeveer 6 minuten op halfhoog vuur tot ze gaar en goudgeel zijn. Bak de knoflook 1 minuut mee.

Roer de laurier, paprikapoeder, geelwortel en cayennepeper door de groenten. Voeg de rijst toe en roer 2 minuten voordat u sherry en saffraan in de pan doet. Laat de vloeistof 1 minuut inkoken en roer dan de bouillon en 3/4 theelepel zout door het rijstmengsel. Draai het vuur heel laag en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen tot de rijst het grootste deel van het vocht heeft opgenomen. Zet geen deksel op de pan en roer het gerecht in geen geval door.

Giet intussen ruim kokend water over de (diepvries) tuinboontjes in een schaal en laat ze een minuutje staan. Giet ze dan af en laat even afkoelen. Druk de zachte groene boontjes uit de vliezen en gooi de vliezen weg. Neem de paella van het vuur en voeg eventueel nog wat zout toe, maar roer niet te veel. Strooi de tomaten, artisjokpartjes en tuinboontjes over de rijst en dek de pan goed af met aluminiumfolie. Laat hem 10 minuten staan.

Haal de folie van de pan. Bestrooi de paella met olijven en peterselie. Dien op met partjes citroen.

Eet lekker vandeze gezonde supergroene paella!

Bron: Plenty van Ottolenghi

Nog meer inspirerende recepten: Rode bieten salade  Groenten met paddesteoelen uit de wok