Wat eten we vandaag? Heerlijke aardappelcurry uit Sri Lanka!

Gepost in Frontpage Blog.

 

aardappelcurry

Heb een paar weken genoten van een heerlijke vakantie in Sri Lanka alweer een jaar geleden. Land van tempels,theeplantages, natuurparken, bountystranden en vriendelijke mensen. Ik heb ook bijzonder genoten van de heerlijke Sri Lankaanse keuken. De curry's met vlees of vis, groenten, dhal (soort linzen) padams (ssort kroepoek) waren overheerlijk. Deze aardappel-preicurry wordt veel gemaakt in Kandy, het spirituele centrum van Sri Lanka. Zonder prei werd het ook als ontbijt gegeten. Dit was mijn favoriete gerecht en ga het ook eens proberen, heerlijk!

srilankaeten

Voor 4-6 personen
1 volle dessertlepel komijnzaad
1 volle dessertlepel korianderzaad
1 tl venkelzaad
4 el zonnebloemolie
1 rode ui, in dunne ringen
5 tenen knoflook, uitgeperst
5 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
4 middelgrote aardappels, gekookt, in blokjes
4 grote preien, in stukken van 2,5 cm
5 cm kaneel
1/2 tl kurkuma
1 tl chilipoeder
8 kerriebladeren
1 el azijn
300 ml kokosmelk
zout
vers korianderblad

Rooster het komijn-, koriander- en venkelzaad in een kleine droge pan tot ze bruin kleuren. Maal of wrijf ze fijn in een koffiemolen of vijzel.
Verhit de olie in een grote, zware pan en bak hierin de uienringen, knoflook en gember tot ze zacht zijn.
Voeg de aardappels en prei toe en bak de groenten tot ze bruin kleuren.
Voeg het gemalen specerijenmengsel, de kaneel, kurkuma, het chilipoeder, de curybladeren en de azijn toe. Schep de groenten goed door de specerijen.
Overgiet de groenten krap met water en laat ze zachtjes gaar sudderen. Voeg de kokosmelk toe en laat alles nog vijf minuten sudderen.

Breng de curry op smaak met zout en strooi er naar smaak de fijngehakte koriander over.