Wat eten we vandaag? Pieper uit de oven met laurier en rozemarijn

Gepost in Frontpage Blog.

pieperoven

Met de aardappel kun je zoveel doen en er zijn ook zoveel rassen (wereldwijd 5000)dat je soms niet meer weet welke je moet kiezen. Gelukkig vind je in de supermarkt soms de tekst kruimig, vastkokend of geschikt voor stampot op de verpakking. De aardappel komt van een plant in de bergen van Zuid Amerika. In 1600 kwam hij in Nederland terecht in de botanische tuin in Leiden. Hij stond bekend als sierplant en medicijn. Pas laat in 1700 werd de aardappel gebruikt om te eten. Vandaag een lekker recept om de aardappel eens een keer anders op tafel te zetten. De aardappelovenschotel met laurier en rozemarijn.

Wat heb je nodig? 2 personen

4 grote vastkokende aardappels
2-4 laurierblaadjes per aardappel
2 takjes rozemarijn
1 liter kokende bouillon
50 gram roomboter in blokjes
 
Verwarm de oven voor op 180 graden
Boen de aaardappels schoon en snijd met een scherp mes 4 inkepingen in elke aardappel (niet helemaal doorsnijden)
Stop in elke inkeping een blaadje laurier en een stukje rozemarijn
Leg de aardappel in een ovenschaal
Giet de kokende bouillon over de aardappels tot ze bijna onder staan
Verdeel de blokjes boter erover
Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper
Dek de ovenschaal toe met aluminiumfolie en schuif in het midden van de oven
Laat ze 30 minuten garen, verwijder de folie en daarna nog eens 20 minuten
Prik met een vork in de aardappel om te testen of ze gaar zijn
NB Als je de aardappels even 10 minuten voorkookt, zijn ze eerder gaar).
 
Eet smakelijk! Een fijn ovengerecht dat je makkelijk kunt combineren met groente, vlees en of vis.
 
Nog meer inspiratie?