Wat eten we vandaag? Worteltaart met abrikozen!

Gepost in Frontpage Blog.

Bron: Jamie Oliver

Vorige week schreef ik over gezonde voeding voor 50 plussers en ook dat ons lichaam andere voedingsstoffen nodig heeft dan toen we 20 waren. Groenten zijn daarbij één van de belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben. Omdat je niet altijd salades en groentenstoofpotten kunt eten en ikzelf dol ben op taart, cake en koek deze week een recept van een "gezonde"overheerlijke taart met groenten en abrikoos, waarin de wortel de hoofdrol speelt, naast rode biet en pastinaak. Goh wat afschuwelijk lekker!

Wat is er anders na je 50e? Wat kun je meer en wat kun je beter minder nemen?

1 boterham minder.
Een ½ tot 1 aardappel of een ½ tot 1 opscheplepel graanproducten (zoals pasta en rijst) minder.
Van 25 gram ongezouten noten per dag naar 15 gram per dag (voor mannen geldt dit pas na de 70). 

Van melk en melkproducten kun je juist ½ tot 1 portie meer nemen, bijvoorbeeld een glaasje melk extra.

Per dag heb je het volgende nodig:

Groente: 250 gram groente
Fruit:      2 porties fruit
Broodproducten 2-4 bruine / volkoren boterhammen/ volkoren crackers
Graanproducten 3-4 opscheplepels volkoren graanproducten of 2-4 aardappelen 
100 gram Vlees, vleesvervangers, vis of eieren 1 portie vis / peulvruchten /
Noten: 25 gram ongezouten noten
Zuivelproducten: 2-3 porties zuivel
Kaas:  40 gram kaas
Bereidingsvetten 40 gram smeer- en bereidingsvetten
Vocht 1,5-2 liter vocht

En nu het recept van de worel-abrikoos taart van Jamie: Zie verder onder 

Wat heb je nodig?

 8–12 personen
• 70 ml koudgeperste raapzaadolie, plus extra
• 2 geraspte wortels (à 50 g)
• 1 geraspte rode biet (à 100 g)
• 2 geraspte pastinaken (à 50 g)
• rasp van 1 sinaasappel
• 120 g ahornsiroop
• 2 grote eieren
• 150 g volkoren speltmeel
• snuf koekkruiden
• 1 tl bakpoeder
• 60 g gedroogde abrikozen (liefst ongezwaveld), in stukjes
• 40 g pompoenpitten, plus extra
• eetbare bloemen (optioneel)

Yoghurt-honingfrosting
• 150 g roomkaas
• 150 g Griekse yoghurt
• 25 g vloeibare honing
• ½ tl vanille-extract
• 1½ tl citroensap

'De wortels, pastinaak en rode biet maken deze cake lekker zacht en voegen een licht zoete, aardachtige smaak toe, terwijl de abrikozen en pitten voor een lekkere textuur zorgen. En de yoghurtfrosting, die zorgt voor een friszure, romige toplaag en maakt de cake helemaal af!'

1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm (Ø 18 cm) in met de extra raapzaadolie en bekleed de bodem met bakpapier.

2 Doe de geraspte wortels, rode biet en pastinaak in een kom. Voeg twee derde van de sinaasappelrasp (bewaar de rest voor de frosting) toe aan de groenten samen met de ahornsiroop, eieren en raapzaadolie.

3 Schep het meel, de koekkruiden, het bakpoeder en een snuf zout door het groente-eiermengsel, gevolgd door de stukjes abrikoos en de pompoenpitten, en schep om tot alles goed gemengd is.

4 Schenk het mengsel in de springvorm en bak de cake 35–40 minuten, tot de bovenkant licht bruinroze is en terugveert als je er zachtjes op drukt, en een houten prikker die je in het midden steekt er schoon weer uitkomt. Laat afkoelen in de vorm.

5 Doe ondertussen voor de frosting het meeste van de bewaarde sinaasappelrasp samen met de roomkaas, yoghurt, honing, vanille en het citroensap in een kom en klop tot een glad mengsel. Bewaar zolang in de koelkast.

6 Doe de afgekoelde cake over op een schaal, schep de frosting erop en smeer met de bolle kant van een lepel uit over de bovenkant.

7 Versier de cake met de rest van de sinaasappelrasp, de extra pompoenpitten en de eetbare bloemen (als je die gebruikt). Serveer de cake meteen of bewaar hem in een afgesloten doos in de koelkast (je kunt hem zo 5 dagen bewaren).

Per portie 322 kcal, 17,3 g vet (5,1 g verzadigd), 8,4 g eiwit, 34 g koolhydraten, 20 g suikers