Wat eten we vandaag? Zalm, krieltjes en geroosterde groenten

Gepost in Frontpage Blog.

zalmgeroosterdegroente

Tijdens het werk krijg ik een appje dat mijn zoon gezellig komt eten op weg naar huis. Altijd leuk en wat kan ik snel en lekker maken? Even denken en het wordt  een ovengerecht met verse groenten, krieltjes en een lekker stuk zalm. Na het werk snel naar de winkel en aan de slag. De voorberieiding kost even tijd. Schaven van groente en het maken van de dressing. Op de foto zie je hoe de groenten en krieltjes  de oven ingaan. Zodra het in de oven staat heb je je handen vrij en kun je gezellig bijpraten. Dus een ideaal gerecht als je bezoek krijgt. Met een glas witte wijn erbij, heb je binnen no time een heerlijke maaltijd!

Ingrediënten voor 4 pers.

750 gram krieltjes met schil
2 winterwortels (geschrapt)
2 venkelknollen
2 courgettes
2 rode uien (in partjes)
3 teentjes knoflook (gehalveerd)
125 milliliter olijfolie
1 eetlepel Italiaanse kruiden
2 takjes tijm
1 eetlepel rozemarijn (gehakt)
4 zalmfilets (ca. 500 g)
1 eetlepel dille (gehakt)

 Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC.
Kook de krieltjes 4-5 minuten, giet ze af en spoel onder koud water. Schaaf de wortels, venkel en courgettes in lange plakken. Snij de uien in partjes en ontdoe de velletjes van de knoflook,
Meng 1/3 van de olijfolie en de Italiaanse kruiden.  Doe groenten, de uien en de knoflook erbij en schep alles om.
Verdeel de groenten over de helft van een bakplaat en leg de takjes tijm erop. Meng 1/3 van de olijfolie met de rozemarijn en door de krieltjes en leg ze naast de groenten. Rooster circa 35 minuten in het midden van de oven. Schep tussendoor een keer om. Bestrooi de zalm met (zee)zout en peper en bak deze circa 2 minuten per kant, rosé van binnen, in de rest van de olijfolie. Bestrooi de zalm met de dille en serveer met de groenten en krieltjes.
Bereidingstip
Vervang de venkel in dit recept door koolrabi of pastinaak en snijd deze in staafjes.

Rooster in plaats van krieltjes partjes zoete aardappel.