Eten & Koken

'Een maaltijd bereiden en die vervolgens tot je nemen is een uiterst cultuur bepalende en sociale gebeurtenis voor ons mensen', Carlo Petrini oprichter Slow Food Academie. Dus laten we meer tijd besteden aan het bereiden ervan en als het even kan doe het dan vooral 'samen'! In deze rubriek komen verschillende soorten (buitenlandse) recepten en eetgelegenheden aan bod. Veel recepten zijn uit eigen keuken en ik vind het leuk deze met jullie te delen.

Soms is het ook leuk om eens buiten de deur te eten. We brengen in deze rubriek leuke adresjes en als jullie een bijzondere eetgelegenheid kennen waar je lekker en gezellig kunt eten, laat het ons weten!

 

Tags: restaurants recepten

Recept: Oosterse salade met zalm

Gepost in Eten & Koken.

bron: Uit Pauline's keuken.

Omdat ik graag kook en altijd op zoek ben naar nieuwe recepten kwam ik op de website van foodblogger Uit Paulines keuken en dit keer een recept van haar site. Zij schreef ook de recepten voor het boek de Voedselzandloper dat een bestseller was om volgens een bepaalde filosofie gezond te eten en daardoor ook af te vallen. Als naamgenoot heeft zij ontzettend lekkere en gezonde recepten op haar site die ik regelmatig maak. Na al dat eten vorig jaar is deze salade met zalm een hele mooie, lichte en gezonde maaltijd als die je als lunch of als maatlijdsalade kunt eten. Eenvoudig en snel te maken voor jezelf of als je gasten hebt! Voor het recept kijk onder lees meer: 

Twee tongstrelende chocolade recepten

Gepost in Eten & Koken.

 

Foto: cote d'or

Ook zo dol op chocola? Bonbons, repen, chocoladetaart, chocolademuffins, allemaal heel erg lekker. Ook verslavend en hoe zit dat nu eigenlijk? In pure chocolade zit cacaopasta (geroosterde en gestampte zaadjes) en suiker. In melkchocolade zit ook nog melkpoeder. In witte chocolade zit naast melkpoeder en suiker alleen het vetdeel van de cacao: cacaoboter. Bittere chocolade bevat extra veel cacao en minder suiker en cacaoboter. In de cacao zitten verschillende psychoactieve stoffen, zoals theobromine, anandamine (een marihuana-achtige stof), een amfetamine-achtige stofje en cafeïne. Maar deze stofjes zitten in minimale hoeveelheden in de cacao, dus je kunt niet verslaafd raken aan chocolda. Maar na het eten een lekker stuk chocola, is wel heer erg lekker.  Dit keer heb ik twee heerlijke cohocoladerecepten: een chocoladefondue met fruit, niet alleen een gezellige bezighoudt maar ook heel erg lekker. En ook een chocolade gember mouse, ook het proberen waard.

Chocoladefondue:

Voor de fondue:
600 g pure chocolade
100 ml sterke koffie
200 ml slagroom
Voor de dips:
12 plakken gekonfijte sinaasappel
50 g gedroogde aardbeien
50 g gedroogde appel
6 plakken gekonfijte kiwi
verse aardbeien, banaan, ananas enz.
200 g cantuccinikoekjes
100 g roomnoga
1 pak kaneelkoekjes (bv Verkade)

BEREIDING

Zet een pan met een klein bodempje water op het vuur en laat dit koken. Plaats een passende kom boven het stomende water. Verwarm de koffie en de slagroom in de kom. Breek de chocolade in kleine stukken en smelt dit in de hete koffieroom. Roer tot er een egaal chocolademengsel ontstaat. Als de chocolade te dik is, giet er dan een scheutje melk bij. Schenk de chocolade in de fonduepan. Voor de dips. Rijg het gedroogde fruit aan prikkers en verdeel met de noga en de koekjes over een paar kleine schalen.

TIP
Roer door de chocolade een scheut Grand Marnier of Frangelica hazelnotenlikeur.

Chocolade-gember mousse

100 g pure chocolade, in stukjes
1 eidooier
50 ml gembersiroop
125 ml crème fraîche
2 bolletjes stemgember, fijngehakt

Extra: 2 kleine glazen

BEREIDING
Smelt de chocolade in de magnetron of in een kom die boven een pan met zacht kokend water hangt (au bain-marie). Klop de eidooier samen met de helft van de gembersiroop ook au bain-marie in 3 min luchtig en schuimig. Meng er van het vuur de gesmolten chocolade door.

Meng de rest van de gembersiroop met de crème fraîche. Schep de crème fraîche luchtig door de chocolade zodat je een gedraaid effect krijgt. Verdeel de mousse over de 2 glazen en strooi de fijngehakte gember erover. Dien direct op of bewaar tot gebruik in de koelkast (de mousse wordt hier wel stijver door).

Genieten!

 

 

 

Wat eten we vandaag? Maaltijdsalade met ossenhaas puntjes

Gepost in Eten & Koken.

 

 

Ook zin in een lichte maaltijd die snel klaar is? En wil je ook een beetje op je gewicht letten? Maak dan eens deze makkelijke en lekkere maaltijdsalade met ossenhaaspuntjes en teriyakidressing. Mijn vriendinnen zijn er gek op. Je kunt er mee variëren door extra wat olijven of paddenstoelen toe te voegen, restjes die je over hebt en toch nog in je koelkast staan. Er komen ook steeds meer restaurants en initiatieven om van restjes te koken of van producten die over zijn in supermarkten. Het is toch jammer om alles weg te gooien? Wees creatief in de bereiding van je eten, leuk en verassend lekker! Lees meer...

Wat eten we vandaag?Homemade gezonde groentencrisps

Gepost in Eten & Koken.

 

foto: shakeplus

Gezonde groentencrisps

Ga je toch lekker kokerellen met de Kerst dan heb ik hier een ontzettend leuk, lekker, gezond en makkelijk recept. Je kunt het gebruiken als snack bij een glaasje of als bijgerecht. Schuif het in de oven en 30 minuten later is het klaar! Iedereen zal enthousiast zijn over je eigen gemaakte en vooral gezonde snack.

Eigenlijk is het niet alleen geschikt voor de Kerst, maar het hele jaar door, want je kunt tegenwoordig alle groenten krijgen. Ook kun je afwisselen en eens andere groenten proberen. Als bijgerechtje of voorgerechtje, heel geschikt om mee te variëren. Lees verder voor het recept:

Wat eten we vandaag: carpaccio met kroepoek

Gepost in Eten & Koken.

 

kroepoek

Een ware smaaksensatie heb je met dit voorgerechtje dat je ook heel goed als bijzonder hapje kunt serveren. Het is luchtig, licht en heel smaakvol. Het recept kreeg ik van mijn vriendin. Tijdens een etentje bij haar thuis kreeg ik dit verrukkelijke gerechtje. Zij heeft een tijdje in Bali gewoond en daar wordt in de restaurants met de Aziatische en Europese keuken geëxperimenteerd. Probeer het eens, het is zo klaar! Voor de bereiding kijk verder onder 

Reageer nu op dit artikel!

Laat hierboven uw reactie achter en start de discussie.
U kunt makkelijk inloggen met Facebook of Twitter. Klik rechtsbovenin op 'Inloggen'en kies bijvoorbeeld voor 'Facebook', log in met je gegevens. Je kunt nu heel eenvoudig reageren op het artikel en wij laten het je weten als er een nieuwe reactie is!