Wat eten we vandaag? Slow food: Boeuf Bourguignon

Gepost in Frontpage Blog.

 

boeufbourguigogne

Nu het eindelijk kouder is, krijg je ook meer zin in warme wintermaaltijden. Zo maakte ik van de week sinds lange tijd de klassieker: stoofpot Boeuf Bourguignon. Een Frans boerengerecht dat verheven is tot haute cuisine en ook in de Slow Food keuken past als puur en eerlijk koken. Je moet er wel wat voor in huis halen, maar als het eenmaal in de pan zit dan heb je na een paar uur een heerlijk gerecht. Ook kun je het goed een dag vantevoren klaarmaken. De wijn die je voor deze stoofpot nodig hebt moet lekker stevig en vol zijn, een Bourgogne of Merlot is heel geschikt. Het makkelijke is ook dat je het goed combineren met aardappels, pasta, witte rijst, puree of stokbrood, waar je maar zin in hebt! Zelf serveer ik het altijd in kleine stoofpotjes, het staat niet alleen leuk, maar voor je gasten is het een ware verrassing wat er in zit! 

 boeufingred1

Benodigdheden voor 4 personen.

1,5 pond riblappen
250 gram biologische spekreepjes
4 teentjes knoflook
4 grote uien
1 grote winterwortel
3 stelen bleekselderij
6 blaadjes laurier                                                                  
250 gram peterselie
3 takjes thijm
10 Amsterdamse uien uit de pot
200 gram champignons
 
2 plakken ontbijtkoek
halve fles wijn (Bourgogne of Merlot)
4 peperkorrels
4 kruidnagels
1 rundvlees bouillon blokje
peper uit de molen
olijfolie
roomboter
 
Snij het vlees en de groenten in kleine stukjes.
Doe het vlees, de knoflook, uien, bleekselderij, laurier, peperkorrels, thijm en kruidnagel in een schaal.
Hussel alles door elkaar en schenk er rode wijn bij tot het geheel bijna onder staat en laat dit minimaal 1 uur marineren.
 
Doe de olijfolie in de braadpan, voeg de spekreepjes toe totdat ze bijna bruin zijn.
Doe de roomboter erbij en als deze bijna bruin is schep je het vleesmengsel zonder de wijn in de pan.
De wijn wordt even bewaard.
Je braadt alles aan totdat de uien zacht zijn en het vlees rondom bruin is.
Vervolgens voeg je de winterwortel en de Amsterdamsche uien toe.
Daarna de overgebleven wijn en circa een halve fles wijn bij schenken.
Voeg het bouillonblikje toe en kruimel de 2 plakjes ontbijtkoek over het geheel en meng het erdoor.
Laat het geheel circa 2 uur stoven op zacht vuur.
Wel af en toe even omscheppen, anders brandt het aan.
Aan het einde voeg je de plakjes champignons toe.
Als de saus daarna nog te dun is kun je em even binden met bloem of allesbinder.
Eventueel extra peper uit de molen toevoegen en voor het opdienen de fijngehakte peterselie erover strooien.
 
Eet smakelijk!
 
Nog meer inspiratie?
 
 
 
 
 
 

Reageer nu op dit artikel!

Laat hierboven uw reactie achter en start de discussie.
U kunt makkelijk inloggen met Facebook of Twitter. Klik rechtsbovenin op 'Inloggen'en kies bijvoorbeeld voor 'Facebook', log in met je gegevens. Je kunt nu heel eenvoudig reageren op het artikel en wij laten het je weten als er een nieuwe reactie is!