Wat eten we vandaag? Zweedse zalmquiche

Gepost in Eten & Koken.

 zalmquiche

Bron en beeld: 24Kitchen

Tijdens een bezoek aan mijn neef in Zweden viel mij op dat in elk lunchrestaurant, maar ook in winkels en supermarkten veel vistaarten verkrijgbaar zijn. Ze zijn van deeg of met salade gemaakt. Weten jullie nog dat de hartige taarten ofwel "quiches" erg populair waren. Bij elk feestje of borrel stond er wel één op tafel. Deze zweedse zalmquiche is een lekkere variant die geschikt is voor de borrel of als hoofgerecht. De toefjes van slagroom vermengd met mierikswortel zijn niet alleen decoratief, maar geven ook extra smaak! Probeer deze heerlijke quiche weer eens een keer, iedereen wordt er blij van!
 
Deeg
150 g boter
300 g bloem
2 eieren
1 mespuntje zout

Vulling
625 g zalmfilet
125 gram garnalen
0.5 bosje dille
1 grote aardappel
2 augurken
2 el kappertjes
8 eieren
400 ml crème fraîche
100 g geraspte kaas

Garnering
250 ml slagroom
2 tl mierikswortelpasta
1 el foreleitjes
2 takjes dille
 
Extra nodig
boter om in te vetten
springvorm van 24 cm doorsnede
 
Deeg
Kneed de boter, bloem, eieren en het zout tot een soepel deeg. Plet het en laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit en bekleed de ingevette springvorm ermee. Prik de bodem in met een vork.

Vulling
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Snijd de zalm in gelijke, grove blokjes. Hak de dille. Schil en snijd de  ongekokte aardappel in gelijke stukjes. Snijd de augurken in blokjes en meng met de zalm, de garnalen en de kappertjes. Klop de eieren los, meng met de crème fraîche en geraspte kaas. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Verdeel het zalmmengsel in de springvorm en giet er het eimengsel over. Bak de quiche in 1 uur en 30 minuten goudbruin en gaar.

Garnering
Klop de slagroom samen met de mierikswortelpasta en een beetje zout en versgemalen peper stijf. Schep in een spuitzak met kartelmond. Spuit rozetten slagroom op de quiche en verdeel de foreleitjes eroverheen. Garneer met dille.

Lekker met een glas witte wijn en een soepje vooraf!
 
Meer recepten: Carpaccio van zalm  Venkelsoep en op de site van 24Kitchen

Reageer nu op dit artikel!

Laat hierboven uw reactie achter en start de discussie.
U kunt makkelijk inloggen met Facebook of Twitter. Klik rechtsbovenin op 'Inloggen'en kies bijvoorbeeld voor 'Facebook', log in met je gegevens. Je kunt nu heel eenvoudig reageren op het artikel en wij laten het je weten als er een nieuwe reactie is!