Wat eten we vandaag? Rostbraten aus Oostenrijk!

Gepost in Eten & Koken.

 

Rostbraten

 

Velen gaan of komen terug van wintersport. Lekker in de bergen met mist, sneeuw of zon! Je bent veel buiten en vaak flink bezig met skiën, wandelen of langlaufen. Je eet dan vaak meer en andere gerechten dan thuis. Goulashsuppe is natuurlijk het meest bekend. In Oostenrijk staat er vaak rostbraten op de menukaart. Een lekker stukje vlees dat op verschillende manieren kan worden bereid. Dit recept is een klassiek Oostenrijks rundvlees recept met groenten. Lekker met een aardappelpuree, glas rode wijn, maar met frieten en een glas bier is het ook lekker smullen! Een onbekend recept, maar echt heel smaakvol en lekker!

Voor 4 personen
4 stukken runderlende
zout 
peper
meel
bakboter
½ ui
2 wortels
½ knolselderij
1 peterseliewortel
ca. ⅛ liter runderboullion
1 kilo meel
⅛ liter zure room
1 citroen

Bereidingswijze
De runderlendes platslaan, licht insnijden op de randen, zout en peper toevoegen en met
één kant in het meel leggen. Met de meelkant in de verhitte boter leggen en aan beide
kanten bruin braden. Haal de runderlendes vervolgens uit de pan en leg ze even op een
bord.

De ui, wortel en knolselderij in fijne stroken snijden; de ui in het braadvet bakken, dan
de wortel en knolselderij kort meebakken. De groentes afblussen met de runderbouillon en
aan de kook brengen.
De stukken vlees weer in de pan leggen en 15-20 minuten in de saus
braden.
In de tussentijd meel en zure room door elkaar kloppen en de saus (het
overgebleven bakvet) daarmee binden.
Op smaak brengen met in fijne stroken gesneden citroenschil en een scheutje citroensap. Het geheel nog vijf minuten laten doorkoken. De
saus en de stroken ui, wortel en knolselderij bij het opdienen over de runderlendes verdelen
en klaar is de "Esterházy-Rostbraten". De peterselie apart in een beetje boter aanfruiten en
bij het opdienen over de runderlendes verdelen.

Bij dit gerecht passen verschillende bijgerechten, zoals Tarhonya (eiergerst, een typisch
Hongaars bijgerecht), aardappelkroketten, kropsla-, tomaten- of komkommer

Reageer nu op dit artikel!

Laat hierboven uw reactie achter en start de discussie.
U kunt makkelijk inloggen met Facebook of Twitter. Klik rechtsbovenin op 'Inloggen'en kies bijvoorbeeld voor 'Facebook', log in met je gegevens. Je kunt nu heel eenvoudig reageren op het artikel en wij laten het je weten als er een nieuwe reactie is!