Twee tongstrelende chocolade recepten

Gepost in Eten & Koken.

 

Foto: cote d'or

Ook zo dol op chocola? Bonbons, repen, chocoladetaart, chocolademuffins, allemaal heel erg lekker. Ook verslavend en hoe zit dat nu eigenlijk? In pure chocolade zit cacaopasta (geroosterde en gestampte zaadjes) en suiker. In melkchocolade zit ook nog melkpoeder. In witte chocolade zit naast melkpoeder en suiker alleen het vetdeel van de cacao: cacaoboter. Bittere chocolade bevat extra veel cacao en minder suiker en cacaoboter. In de cacao zitten verschillende psychoactieve stoffen, zoals theobromine, anandamine (een marihuana-achtige stof), een amfetamine-achtige stofje en cafeïne. Maar deze stofjes zitten in minimale hoeveelheden in de cacao, dus je kunt niet verslaafd raken aan chocolda. Maar na het eten een lekker stuk chocola, is wel heer erg lekker.  Dit keer heb ik twee heerlijke cohocoladerecepten: een chocoladefondue met fruit, niet alleen een gezellige bezighoudt maar ook heel erg lekker. En ook een chocolade gember mouse, ook het proberen waard.

Chocoladefondue:

Voor de fondue:
600 g pure chocolade
100 ml sterke koffie
200 ml slagroom
Voor de dips:
12 plakken gekonfijte sinaasappel
50 g gedroogde aardbeien
50 g gedroogde appel
6 plakken gekonfijte kiwi
verse aardbeien, banaan, ananas enz.
200 g cantuccinikoekjes
100 g roomnoga
1 pak kaneelkoekjes (bv Verkade)

BEREIDING

Zet een pan met een klein bodempje water op het vuur en laat dit koken. Plaats een passende kom boven het stomende water. Verwarm de koffie en de slagroom in de kom. Breek de chocolade in kleine stukken en smelt dit in de hete koffieroom. Roer tot er een egaal chocolademengsel ontstaat. Als de chocolade te dik is, giet er dan een scheutje melk bij. Schenk de chocolade in de fonduepan. Voor de dips. Rijg het gedroogde fruit aan prikkers en verdeel met de noga en de koekjes over een paar kleine schalen.

TIP
Roer door de chocolade een scheut Grand Marnier of Frangelica hazelnotenlikeur.

Chocolade-gember mousse

100 g pure chocolade, in stukjes
1 eidooier
50 ml gembersiroop
125 ml crème fraîche
2 bolletjes stemgember, fijngehakt

Extra: 2 kleine glazen

BEREIDING
Smelt de chocolade in de magnetron of in een kom die boven een pan met zacht kokend water hangt (au bain-marie). Klop de eidooier samen met de helft van de gembersiroop ook au bain-marie in 3 min luchtig en schuimig. Meng er van het vuur de gesmolten chocolade door.

Meng de rest van de gembersiroop met de crème fraîche. Schep de crème fraîche luchtig door de chocolade zodat je een gedraaid effect krijgt. Verdeel de mousse over de 2 glazen en strooi de fijngehakte gember erover. Dien direct op of bewaar tot gebruik in de koelkast (de mousse wordt hier wel stijver door).

Genieten!

 

 

 

Reageer nu op dit artikel!

Laat hierboven uw reactie achter en start de discussie.
U kunt makkelijk inloggen met Facebook of Twitter. Klik rechtsbovenin op 'Inloggen'en kies bijvoorbeeld voor 'Facebook', log in met je gegevens. Je kunt nu heel eenvoudig reageren op het artikel en wij laten het je weten als er een nieuwe reactie is!