Eten & Koken

'Een maaltijd bereiden en die vervolgens tot je nemen is een uiterst cultuur bepalende en sociale gebeurtenis voor ons mensen', Carlo Petrini oprichter Slow Food Academie. Dus laten we meer tijd besteden aan het bereiden ervan en als het even kan doe het dan vooral 'samen'! In deze rubriek komen verschillende soorten (buitenlandse) recepten en eetgelegenheden aan bod. Veel recepten zijn uit eigen keuken en ik vind het leuk deze met jullie te delen.

Soms is het ook leuk om eens buiten de deur te eten. We brengen in deze rubriek leuke adresjes en als jullie een bijzondere eetgelegenheid kennen waar je lekker en gezellig kunt eten, laat het ons weten!

 

Tags: restaurants recepten

Nu alvast voorproeven; een lekker drankje voor de Kerst

Gepost in Eten & Koken.

 

Culicardsamaretto

Bron: Culicards bij Femke

Soms zoek ik weleens naar een bijzonder drankje dat er niet alleen leuk uitziet, maar ook heerlijk zwoel, maar ook fris smaakt. Op de Culicards vond ik dit recept en wil dit graag met jullie delen. Je kunt deze cocktail met Disaronno Amaretto alvast maken en voorproeven natuurlijk; dan weet je zeker dat je deze Christmas cocktail met de feestdagen gaat maken. 

Wat heb je nodig:

Disaronno Amaretto
Ijskoud cranberrysap en cranberrys
Ijskoud spa rood water of ander bruisend water
Limoensap (mag uit flesje)
IJsklontjes
 
Shaker
 
  
 
Bereiding
 
In de shaker doe je 10 ijsklontjes, 1 deel Amaretto, 1,5 deel spa rood, 1,5 deel cranberry sap
Toevoegen 1,5 eetlepel limoensap
Het is belangrijk dat de verhoudingen kloppen
Ga daarna shaken
 
Te zoet: voeg limoensap toe
Te zuur: Amaretto of cranberry sap toevoegen
Te sterk: spa rood toevoegen
 
Leg de cranberry's onderin een hoog cocktailglas en voeg het drankje uit de shaker toe (wel eerst de ijsklontjes eruit halen)
 
De Culicards zijn wenskaarten met aan de ene kant een afbeelding die je ook als schildertije kunt inlijsten en aan de andere kant een recept. Wat is het leuk om zelf een kaart te sturen en nog leuker om deze kaart te ontvangen. Je kunt ze online kopen op de webshop van Femke www.femke.nl. En ze zijn ook te koop in allerlei leuke winkeltjes in Nederland.
 
 
 
 
 
 

Wat eten we vandaag? Ontbijtje met ei uit de oven!

Gepost in Eten & Koken.

Bron: Pauline's keuken.

Ontbijt je meestal met een cracker met kaas of jam, een schaaltje yoghurt met muesli of twee boterhammen? Dit keer een lekkere en ook leuke afwisseling voor de zondagochtend.

Wat heb je nodig voor 1 broodje:
1 afbakbroodje
1 ei
Handjevol geraspte kaas
Peper en zout

Zo maak je het:
Verwam de oven voor op 180 graden.

Neem het afbakbroodje en hol de binnenkant uit. Ik heb hier afbakbroodjes van de bakker gebruikt, maar je kan ook de broodjes uit de supermarkt gebruiken.

Verdeel de kaas over de holte van het broodje. Voeg hier eventueel ook je groente en andere ingrediënten toe.

Breek het ei in het broodje en zorg dat de dooier heel blijft.

Bestrooi het ei met peper en zout.

Bak het broodje in 20 minuten af in de oven.

Let op dat je de laatste 10 minuten een stukje aluminium folie of bakpapier over het broodje legt, anders wordt je broodje te bruin.

Garneer eventueel met wat peterselie.

Een plakje ham of bacon onder het ei is een lekkere variatie!

 

 

Dit recept komt van foodblogger Uit Paulines keuken. Ze heeft  niet alleen een website, maar ook een kookboek geschreven!

Meer kookinspiratie: Avocado met zalm  Aubergines met feta en spinazie 

 

Wat eten we vandaag? Hazenpeper voor nu en voor de Kerst?!

Gepost in Eten & Koken.

 Hazenpeper

Liefhebbers van wild eten weten dat je vanaf oktober weer wild kunt eten. Traditioneel wordt er in de herfst en winter het meeste wild gegeten, want dat is de periode dat er op wild wordt gejaagd. De jonge dieren zijn dan zelfstandig en de populaties zijn het grootst. De Flora- en faunawet kent in Nederland vijf wildsoorten met een eigen jachtperiode: haas, konijn, fazant, wilde eend en houtduif. De patrijs is ook een wildsoort, maar daar mag vanwege de lage stand voorlopig niet meer op gejaagd worden. Deze keer een traditionele hazenpeper van de Culicards van Femke, jullie weten wel, de wenskaart met een mooie afbeelding én een recept. Er is een speciale serie voor de Kerst. Hazenpeper is een mooi stoofgerecht dat je vantevoren kunt klaarmaken en is dus ook ideaal voor het kerstdiner.

Wat heb je nodig:

4 dikke hazenbouten
4 plakken peperkoek en bloem
Marinade ingrediënten:
4 grof gesneden uien
1 kleine winterwortel in grof gesneden stukken
4 laurierblaadjes
8 jeneverbessen geplet
8 kruidnagels
7,5 dl rode krachtige wijn
scheut rode wijnazijn
zout en peper
 
Hoe maak je het klaar?
 
Marineer de bouten een nacht in de marinade, volledig onder zetten
Haal de bouten uit de marinade en bewaar de marinade
Dep de bouten goed droog en bestrooi ze met zout, peper en bloem en bak ze in een hoge braadpan
Voeg zoveel marinade toe dat ze bijna onderstaan
Laat minimaal 2 uur stoven met de deksel op de pan, voeg als er te veel vocht verdampt nog wat marinade toe
Als het vlees loslaat van het bot zijn de bouten gaar
Pluk het vlees van de bouten, laat het grof en doe het terug in de pan in het gereduceerde braadvocht
Voeg peperkoek en eventueel nog champignons en zilveruitjes toe en laat even smoren
Bind de saus als deze nog te dun is, breng verder op smaak met peper en zout
Smullen maar!
Hazenpeper is lekker met aardappelpuree, cranberries, rode kool of spruitjes en een glas volle, rode wijn!
 
Femke heeft ism Petra Dogger een leuke serie Christmas Culicards gemaakt. Ter inspiratie zullen we deze komende weken publiceren. Ook is het leuk om juist nu zo'n leuke wenskaart te versturen met recept en een mooie afbeelding die je ook nog eens kunt inlijsten. Voor meer Culicards klik hier
Naast wenskaarten maakt Femke ook mooie schilderijen en keramiek. Kleurige schalen, vazen en potten.
 
Meer Culicards inspiratie: Wie is Femke?   Geitenkaas  Geroosterde pompoen
 
 

 

 

 

 

Wat eten we vandaag? Boerenkool met tomaten en cannellinibonen

Gepost in Eten & Koken.

 

Het is weer tijd voor lekkere stampotten! De vertrouwde boerenkool met spekjes en rookworst is heerlijk. Maar varieer eens door dit recept te maken, ideaal als je geen koolhydraten eet! Deze boerenkool met tomaat en cannellinibonen is een supergezond, lekker en snel te bereiden gerecht. De kokosmelk geeft het een Indiaas tintje. Cannellinibonen komen uit Italië en zijn romig wit van kleur en nier-vormig. Wanneer ze gekookt zijn, hebben ze een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Je kunt voor het gemak kiezen voor cannellinibonen uit blik, maar voor meer smaak en textuur zijn de gedroogde witte bonen een betere keuze.

  

 Benodigdheden:

300 gram boerenkool
250 gram cannellinibonen, in blikje van 400 gram
390 gram tomatenblokjes met knoflook
1 rode ui, in halve maantjes gesneden
100 ml kokosmelk, Fair Trade Original Kokosmelk
2 eetlepels Dijon mosterd
70 gram tomatenpuree, klein blikje
beetje cayennepeper
beetje zout
1 eetlepel kokosolie

Hoe maak je het klaar?

Maak eerst de saus. Dat doe je heel simpel door 100 ml kokosmelk (Fair Trade Original Kokosmelk kies ikzelf), 2 eetlepels Dijon mosterd, 70 gram tomatenpuree, beetje cayennepeper en een beetje zout te mengen. Proef even of je er misschien nog wat meer cayennepeper en zout aan toe moet voegen. Zet de saus even apart

Snijd dan de rode ui in halve maantjes. Zet een grote wok op het vuur en doe hier een eetlepel kokosolie in. Zet de wok op het vuur en fruit de ui.

Laat de cannellinibonen kort uitlekken en voeg deze toe aan de rode ui. Warm de bonen even kort op.

Voeg vervolgens de boerenkool toe en hussel het geheel goed door elkaar. Zodra de boerenkool gaat slinken en wat donkerder wordt van kleur, kun je de tomatenblokjes toevoegen. Hussel het geheel weer goed door elkaar.

Voeg nu de saus toe en hussel het geheel nogmaals goed door elkaar.

Verdeel het gerecht over de borden en klaar is je boerenkool met tomaat en cannellinibonen!

Bron: Dit recept komt van de site van Carlo www.supersnelgezond.nl 

Wat eten we vandaag? Japans ! Sushi

Gepost in Eten & Koken.

Vanavond aten we maki sushi, nigiri sushi sashimi, dim sum en lekkere gewokte kip met zoet pikante saus, loempiaatjes, ebi tempura, gyoza en california rolls. Een hele lekkere mix van Japanse gerechtjes, gezellig aan de grote eettafel! Sushi kun je zelf maken maar het is een precies werkje. Sushi vindt zijn oorsprong in zuidoost Azie waar men in het begin van onze jaartelling vis conserveerden door het te laten fermenteren met rijst. Deze conserveringsmethode spreidde zich over de rest van Azie uit, uiteindelijk werd deze methode ook toegepast in Japan. Aan het begin van de 19e eeuw is men in Tokio gestart met het maken van sushi door aan de gezuurde rijst naast verse vis ook ander ingrediënten toe te voegen zoals zeewier, groenten, omelet etc. Het geheel werd als klein sierlijk hapje gepresenteerd.e basis van sushi is dus rijst, en niet vis zoals men vaak denkt. Vis is een toevoeging net zoals groenten, zeewier, omelet, vlees enz. . Je eet deze lekkere hapjes natuurlijk met eetstokjes en doopt het in zoete sojasaus of scherpe wasabi. HHHmmmmm lekker!

Er zijn vele soorten sushi, hier de bekendste op een rij:

 

  

Dit is een van de meest bekende soorten sushi. De maki wordt gemaakt door rijst en tenminste 1 ander ingrediënt op een blad van zeewier (nori) te leggen en met behulp van een sushimatje (makisu) stijf op te rollen.
Een dunne rol met 1 ingrediënt wordt een hosomaki genoemd. Een dikkere rol met meerdere ingrediënten wordt een futomaki genoemd. Een maki waarbij de rijst aan de buitenkant zit en de nori met daarin de ingrediënten aan de binnenkant wordt een uramaki genoemd.
De meest bekende uramaki is de California roll die, zoals de naam al doet vermoeden, 'ontworpen' is voor de Amerikaanse markt. Het verhaal gaat dat de Amerikanen het niet prettig vonden om het zeewierblad te zien, daarom heeft men de rijst aan de buitenkant gedaan.
Leer hier hoe u een hosomaki maakt
Leer hier hoe u een futomaki maakt
Leer hier hoe u een uramaki maakt

 

De temaki is een afwijkende rol. Deze maki wordt ook wel een handrol genoemd. De temaki wordt gevormd door een stuk nori in de hand te houden, daarop een aantal ingrediënten te leggen en het geheel te draaien tot een klein puntzakje. Leer hier hoe u een temaki maakt

Nigiri is een langwerpig bolletje rijst wat gevormd wordt met de handen. Op het bolletje rijst wordt een stukje verse vis, omelet of een ander ingrediënt gelegd. Als het ingrediënt glad is dan wordt er een klein reepje nori om de nigiri heen gewikkeld.
Leer hier hoe u een nigiri maakt

Het is belangrijk dat je verse vis gebruikt, dus niet uit de diepvries, dus bij een goede viszaak of op de markt!

Japans eten ziet er kunstzinnig uit, een mooie presentatie is dan ook belangrijk. Je kunt allerlei mooie bordjes kopen en natuurlijk de eetstokjes. Op de site van Sushi totaal vind je alles wat je voor het maken van sushi nodig hebt.

     

Bron: sushitotaal.nl

 

 

 

 

 

 

Reageer nu op dit artikel!

Laat hierboven uw reactie achter en start de discussie.
U kunt makkelijk inloggen met Facebook of Twitter. Klik rechtsbovenin op 'Inloggen'en kies bijvoorbeeld voor 'Facebook', log in met je gegevens. Je kunt nu heel eenvoudig reageren op het artikel en wij laten het je weten als er een nieuwe reactie is!