Eten & Koken

'Een maaltijd bereiden en die vervolgens tot je nemen is een uiterst cultuur bepalende en sociale gebeurtenis voor ons mensen', Carlo Petrini oprichter Slow Food Academie. Dus laten we meer tijd besteden aan het bereiden ervan en als het even kan doe het dan vooral 'samen'! In deze rubriek komen verschillende soorten (buitenlandse) recepten en eetgelegenheden aan bod. Veel recepten zijn uit eigen keuken en ik vind het leuk deze met jullie te delen.

Soms is het ook leuk om eens buiten de deur te eten. We brengen in deze rubriek leuke adresjes en als jullie een bijzondere eetgelegenheid kennen waar je lekker en gezellig kunt eten, laat het ons weten!

 

Tags: restaurants recepten

Wat eten we vandaag? Wokpaddestoelen met groenten

Gepost in Eten & Koken.

 

groentepaddenstoelen

Toen ik vorig jaar in Maleisië was heb ik zo heerlijk gegeten. In Maleisië is de keuken een echte fusionkeuken. Chinese, Indonesische en Indiase invloeden. De inbreng van India bestaat uit de vele soorten curry's, de Indonesische saté en diverse gerechten met kokosmelk en Chinees met sojasaus, garnalenpasta en tamarinde. Dit groente paddenstoelen gerecht met sojasaus is in Maleisië een bijgerecht naast de vis of het vlees. Je kunt ook er ook vlees of de vis (garnalen) aan toevoegen als je dat lekker vindt. Die creativiteit eigen ik me altijd toe tijdens het koken. Het is een lekker licht gerecht, maak het eens een keer, ik kan het persoonlijk aanbevelen. Wat heb je nodig:

2 el sojasaus
1 el maizena
2 el plantaardige olie
2 tl sesamolie
16 shii-take paddenstoelen
zout en peper
3 tenen knoflook, overlangs gesneden
4 cm verse gemeber geschild en in dunne reepjes gesneden
2 rode pepers, van zaden ontdaan en in reepjes gesneden
6 lenteuitjes in dunne reepjes
400 gr. peultjes 
handvol taugé
1 el oestersaus
4 tl. geroosterde sesamzaadjes
 
Meng de sojasaus met 2 el water en maizena en zet dit apart.
Verhit de oliën in een wok en roerbak de paddenstoelen met zout en peper, totdat ze een beetje gaan schroeien.
Doe de knoflook, gember en pepers erbij. Roerbak 1 minuut op een hoog vuur en voeg nog wat zout en peper toe.
Giet er ongeveer 150 ml. water bij, laat circa 30 seceonden pruttelen en roer er dan het maizenamengsel en de oestersaus door.
Laat alles weer pruttelen tot je een goede glibberige saus krijgt.
Serveer op het een bord met witte rijst en bestrooi het met de geroosterde sesamzaadjes.
 
Selamat Makan.
 
groenterijstpaddenstoelen
 
Nog meer inspiratie?
 
 
 
 

Wat eten we vandaag? Kabeljauw met mosterd dille saus

Gepost in Eten & Koken.

Dit keer een klassieker: kabeljauw met mosterd dille saus! Vroeger kwam dit bij ons op tafel als er iets bijzonders was. Nee geen indische rijsttafel, maar dit overheerlijke visgerecht. Wekelijks haal ik verse vis, meestal op de markt, maar ook bij de viswinkel. Ik hou erg van de smaak van kabeljauw. Je kunt er ook veel mee doen: bakken, grillen, stoven of in de oven. Deze vis is goed te combineren met taal van sausjes; natuurlijk is ie naturel ook erg lekker. Als groente heb ik groene aspergepunten gekozen, maar je kunt zelf de groente nemen die je lekker vindt. Met rijst, tagliatelli of dikke frieten het is allemaal lekker en niet ingewikkeld om te maken.

Benodigdheden voor 4 personen:

4 moten kabeljauw - liefst vers
1 ui
1 of 2 teentjes knoflook
250 ml. kookroom
2 eetlepels grove mosterd
1,5 eetlepel gedroogde dille of
1 takje gehakte verse dille
oljfolie
peper en zout

1. Dep de kabeljauw droog met een vel keukenpapier en kruid de vis aan weerszijden met peper en zout. Bak de vis om en om in een koekenpan in ongeveer 5 – 6 minuten gaar. De gaartijd is afhankelijk van de grootte/dikte van de vis uiteraard, dus houd hem even goed in de gaten. Kabeljauw moet mooi 'vlokken'.

2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook even kort aan in een beetje olijfolie.

3. Schenk vervolgens de kookroom bij de ui en knoflook in de pan en voeg hier de grove mosterd aan toe, gevolgd door peper en zout.

4. Draai het vuur laag en laat de roomsaus een klein beetje indikken.

5. Roer tot slot de gedroogde dille door de mosterdsaus.

6. Serveer de gebakken kabeljauw op een plat bord bovenop de aspergepunten en schenk de mosterd-dillesaus hier overheen. Garneer met extra dille en zwarte peper.

Super easy en vooral de saus is bijna geen recept te noemen, maar de combinatie van de vis plus de saus is waanzinnig lekker.

 

De aspergepunten kook je ondertussen kort zodat ze nog een lekkere bite hebben.

Nog meer visinspiratie? Pakketje kabeljauw uit de oven  carpaccio van zalm

 

 

Wat eten we vandaag? Gegrilde groenten schotel

Gepost in Eten & Koken.

 grillgroenten

Een lekker, gezond gerecht en je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan! Een gegrilde groenten schotel! Mijn collega eet dit regelmatig en gaf me het recept voor deze heerlijke maaltijd. Ik ben er nu ook dol op! Je kunt de groenten kiezen die je lekker vindt en ook een aardappel toevoegen, gewoon creatief in de keuken. Ik maak em ook steeds met andere groenten en dit keer met een tartaartje erbij.

Benodigdheden voor 4 personen

1 aubergine
1 courgette
2 rode uien
1 winterwortel
1 stronkje broccoli
1 tomaat
1 puntpaprika
3-4 aardappels
Eventueel paddenstoelen

Olijfolie
Peper en zout
Tijm
Oregano (eventueel)
Of kruiden die je zelf lekker vindt

     

Snij de winterwortel in plakjes en de aardappel schil je en snijd je in partjes.
De wortel en de aardappels ca. 5 minuten koken en daarna afgieten
Intussen snijd je de aubergine en courgette in plakjes die je halveert
De uien snijd je in ringen
De puntpaprika ook in ringen en de zaden verwijderen
Doe alle groenten, ook de wortel en de aardappel in een vuurvaste schaal

Meng de olie en de kruiden en meng dit met de groenten in de schaal
Als het goed gemengd is zet dan de schaal in de voorverwarmde oven (210 gr.) en laat dit 20 minuten garen, zet daarna de oven op grillstand boven (180 gr.) en de laatste 10 minuten grillen. Even omdraaien en in de gaten houden dat het niet aanbrand.

Echt superlekker met een tartaartje of een stukje vis.

Eet smakelijk

 

Meer inspiratie? Stoofpot boeuff bourguignon  Kip, citroen uit de oven

Wat eten we vandaag? Bij een geweldige Italiaan, d'Antica

Gepost in Eten & Koken.

  anticasoep

 Dit keer geen recept maar een geweldig goed adres voor wie van een authentieke Italiaanse keuken houdt. Ter gelegenheid van een feestelijke geboortedag hadden wij via Diningcity een tafel gereserveerd bij Ristorante d'Antica in Amsterdam. Het restaurant is mooi ingericht met bewerkte wit gekalkte muren, ronde bogen, stoelen die fijn zitten, goede verlichting en er is een gezellige, maar ook stijlvolle sfeer. De tafels zijn gedekt met tafellinnen en mooi servies. De menukaart is uitgebreid en volgens de Italiaanse manier van eten wordt er gestart met de Antipasti, warm of koud, de Primi, daarna volgt vlees Carne of vis Pesce en afgesloten wordt met de desserts ofwel Dolci. Ook de wijnkaart is een genot aan wijnen. Hier schrijf ik over enkele gerechten die wij hebben gegeten en waarom ze zo lekker waren. De kaart wisselt regelmatig. 

 Rechtsboven: Een bijzondere courgette,aardappelsoep met gebakken kaascroutons, een reepje ui en basilicumsnippers. Het is een vrij dikke soep met een overheerlijkse smaak die ik nog nergens eerder heb mogen proeven. Als soepliefhebber is dit voor mij één van de beste soepen  die ik heb gegeten. Zeer aan te bevelen! Toevallig at Bono zanger van U2 de volgende dag bij d'Antica en naar het schijnt is George Cloony ook meerdere keren hier gespot.

anticaspag 

Groene spaghetti, gemaakt van spinazie, tomatensaus en champignons geflambeerd aan tafel met whisky in een parmezaanse kaas. Ooit elders gegeten maar nog nooit met zo verijnde smaak. Leuk is dat men de grote Parmenzaanse op een roltafeltje naast je zet en de kaas aan tafel bereidt. De kaas wordt gflambeerd door de whiskey die erin wordt gegoten en aangestoken en daarna wordt de kaas uit de grote kaas geschraapt. Deze wordt direct op de spaghetti gelegd en je ervaart een ware smaaksensatie.

  anticalams

Heerlijke lamsrack in een rode wijn-uiensaus met kleine aardappeltjes in de schil. Ook hier weer een mooi rosé gebraden lamsrack in een voortreffelijke saus. We blijven spreken in superlatieven, ook dit gerecht was vurrukkuluk.

Reserveer via Diningcity    of ga naar de website van Ristorante d'Antica

Nog meer inspiratie?  Restaurant Sems, Leeuwarden  Restaurant Fine Naarden Vesting

 

 

Wat eten we vandaag? Aubergines met feta en spinazie

Gepost in Eten & Koken.

  

Woensdag schreef ik over biologische markten en restaurants en nu gaan we een heerlijke biologisch bijgerecht maken, dat ook geschikt is als borrelhap of bij een buffet of bbq. Aubergines woden veel gebruikt in de Griekse keuken, de bekende moussaka, in de Franse keuken in de ratatouille en Libanese keuken als babaganoesj. Aubergines groeien aan een struik en in Nederland kennen we ze als paarse eivormige groenten. Ook is het goed tegen winderigheid, mocht je hier last van hebben. Het recept van vandaag is een Griekse variant en smaakt heerlijk.Koop vooral biologische aubergines en spinazie, de smaak is rijker en voller. Bij de biologische supermarkt Ekoplaza is een heel groot assortiment. 

    

Benodigdheden voor de auberginebootjes:
2 aubergines, in de lengte gehalveerd
zeezout en versgemalen peper
scheut olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
Voor de spinazie:
scheutje olijfolie
4 teentjes knoflook, geperst
1 kleine ui, fijngesneden
beetje Himalayazout)
300 g verse spinazie, gewassen en gedroogd
versgeraspte Parmezaanse kaas
2 eetl zwarte olijven, zonder pit en in stukjes
100 g feta
gemalen peper

Hoe maken we het?

1.Verwarm de oven voor op 200ºC2

2. Kerf het vruchtvlees van de aubergines in met een schilmesje in de vorm van een visgraat. Wrijf ze daarna in met zeezout en versgemalen peper en bestrijk ze royaal met olijfolie. De olijfolie moet goed in de inkepingen zitten. Verdeel de knoflook over de bootjes en zet ze 25-30 minuten in de oven tot ze helemaal zacht en gaar zijn

3. Bereid tegen het einde van de gaartijd van de aubergines de spinazie: giet een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur en fruit hierin de knoflook en ui met een beetje zeezout. Voeg de spinazie toe, zet het vuur hoger en schep een paar keer goed om zodat de spinazie slinkt (ca. 1 minuut). Haal de pan van het vuur en meng de vers geraspte parmezaan erdoor.

4. Verdeel de spinazie over de auberginebootjes, verkruimel de feta erover en beleg met olijven. Bestrooi met peper en eventueel nog wat extra zout.

HHHHmmmm lekker.

Voor meer inspiratie nog meer lekkere recepten:

Auberginedip  Griekse kip Paprikasalade

 

Reageer nu op dit artikel!

Laat hierboven uw reactie achter en start de discussie.
U kunt makkelijk inloggen met Facebook of Twitter. Klik rechtsbovenin op 'Inloggen'en kies bijvoorbeeld voor 'Facebook', log in met je gegevens. Je kunt nu heel eenvoudig reageren op het artikel en wij laten het je weten als er een nieuwe reactie is!