Eten & Koken

'Een maaltijd bereiden en die vervolgens tot je nemen is een uiterst cultuur bepalende en sociale gebeurtenis voor ons mensen', Carlo Petrini oprichter Slow Food Academie. Dus laten we meer tijd besteden aan het bereiden ervan en als het even kan doe het dan vooral 'samen'! In deze rubriek komen verschillende soorten (buitenlandse) recepten en eetgelegenheden aan bod. Veel recepten zijn uit eigen keuken en ik vind het leuk deze met jullie te delen.

Soms is het ook leuk om eens buiten de deur te eten. We brengen in deze rubriek leuke adresjes en als jullie een bijzondere eetgelegenheid kennen waar je lekker en gezellig kunt eten, laat het ons weten!

 

Tags: restaurants recepten

Wat eten we vandaag? Rostbraten aus Oostenrijk!

Gepost in Eten & Koken.

 

Rostbraten

 

Velen gaan of komen terug van wintersport. Lekker in de bergen met mist, sneeuw of zon! Je bent veel buiten en vaak flink bezig met skiën, wandelen of langlaufen. Je eet dan vaak meer en andere gerechten dan thuis. Goulashsuppe is natuurlijk het meest bekend. In Oostenrijk staat er vaak rostbraten op de menukaart. Een lekker stukje vlees dat op verschillende manieren kan worden bereid. Dit recept is een klassiek Oostenrijks rundvlees recept met groenten. Lekker met een aardappelpuree, glas rode wijn, maar met frieten en een glas bier is het ook lekker smullen! Een onbekend recept, maar echt heel smaakvol en lekker!

Voor 4 personen
4 stukken runderlende
zout 
peper
meel
bakboter
½ ui
2 wortels
½ knolselderij
1 peterseliewortel
ca. ⅛ liter runderboullion
1 kilo meel
⅛ liter zure room
1 citroen

Bereidingswijze
De runderlendes platslaan, licht insnijden op de randen, zout en peper toevoegen en met
één kant in het meel leggen. Met de meelkant in de verhitte boter leggen en aan beide
kanten bruin braden. Haal de runderlendes vervolgens uit de pan en leg ze even op een
bord.

De ui, wortel en knolselderij in fijne stroken snijden; de ui in het braadvet bakken, dan
de wortel en knolselderij kort meebakken. De groentes afblussen met de runderbouillon en
aan de kook brengen.
De stukken vlees weer in de pan leggen en 15-20 minuten in de saus
braden.
In de tussentijd meel en zure room door elkaar kloppen en de saus (het
overgebleven bakvet) daarmee binden.
Op smaak brengen met in fijne stroken gesneden citroenschil en een scheutje citroensap. Het geheel nog vijf minuten laten doorkoken. De
saus en de stroken ui, wortel en knolselderij bij het opdienen over de runderlendes verdelen
en klaar is de "Esterházy-Rostbraten". De peterselie apart in een beetje boter aanfruiten en
bij het opdienen over de runderlendes verdelen.

Bij dit gerecht passen verschillende bijgerechten, zoals Tarhonya (eiergerst, een typisch
Hongaars bijgerecht), aardappelkroketten, kropsla-, tomaten- of komkommer

Wat eten we vandaag? Zweedse zalmquiche

Gepost in Eten & Koken.

 zalmquiche

Bron en beeld: 24Kitchen

Tijdens een bezoek aan mijn neef in Zweden viel mij op dat in elk lunchrestaurant, maar ook in winkels en supermarkten veel vistaarten verkrijgbaar zijn. Ze zijn van deeg of met salade gemaakt. Weten jullie nog dat de hartige taarten ofwel "quiches" erg populair waren. Bij elk feestje of borrel stond er wel één op tafel. Deze zweedse zalmquiche is een lekkere variant die geschikt is voor de borrel of als hoofgerecht. De toefjes van slagroom vermengd met mierikswortel zijn niet alleen decoratief, maar geven ook extra smaak! Probeer deze heerlijke quiche weer eens een keer, iedereen wordt er blij van!
 
Deeg
150 g boter
300 g bloem
2 eieren
1 mespuntje zout

Vulling
625 g zalmfilet
125 gram garnalen
0.5 bosje dille
1 grote aardappel
2 augurken
2 el kappertjes
8 eieren
400 ml crème fraîche
100 g geraspte kaas

Garnering
250 ml slagroom
2 tl mierikswortelpasta
1 el foreleitjes
2 takjes dille
 
Extra nodig
boter om in te vetten
springvorm van 24 cm doorsnede
 
Deeg
Kneed de boter, bloem, eieren en het zout tot een soepel deeg. Plet het en laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit en bekleed de ingevette springvorm ermee. Prik de bodem in met een vork.

Vulling
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Snijd de zalm in gelijke, grove blokjes. Hak de dille. Schil en snijd de  ongekokte aardappel in gelijke stukjes. Snijd de augurken in blokjes en meng met de zalm, de garnalen en de kappertjes. Klop de eieren los, meng met de crème fraîche en geraspte kaas. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Verdeel het zalmmengsel in de springvorm en giet er het eimengsel over. Bak de quiche in 1 uur en 30 minuten goudbruin en gaar.

Garnering
Klop de slagroom samen met de mierikswortelpasta en een beetje zout en versgemalen peper stijf. Schep in een spuitzak met kartelmond. Spuit rozetten slagroom op de quiche en verdeel de foreleitjes eroverheen. Garneer met dille.

Lekker met een glas witte wijn en een soepje vooraf!
 
Meer recepten: Carpaccio van zalm  Venkelsoep en op de site van 24Kitchen

Wat eten we vandaag? Sperziebonensalade met pittige kip en chorizo

Gepost in Eten & Koken.

 

sperzieboensladejamie

Beeld:Jamie magazine

Zin in een een lekker pittig, maar ook gezonde en voedzame lunch of avondeten? Dan moet je beslist dit recept eens maken. Ik vond het in Jamie magazine dat ik eens cadeau heb gekregen. Nu de plofkip uit de supermakrt verdwenen is en omdat ik kip lekker vind en je er echt veel mee kunt doen, heb ik dit kipgerecht eens geprobeerd. De pittige smaak van de chorizo, de volle smaak van de sperziebonen en uitjes en dan die kip erbij, superlekker! Snel maken!

Pittige kip met chorizo- sperciebonensla (4 personen)

– 2 kipfilets
– 200 gr chorizoworsten
– 1 1/2 citroenen
– 3 tl gerookte-paprikapoeder
– 400 gr sperziebonen'
– bosui
– 250 gr krieltjes met schil
– peper & zout
– extra vergine olijfolie
– optioneel plukje bieslook

Maak een marinade door in een grote kom 3 eetlepels olie te mengen met het sap van één citroen en het paprikapoeder. Voeg de kipfilets toe en wentel ze erdoor. (Je kunt dit al een tijdje van tevoren doen en de kip langer laten marineren.) Kook de aardappels 10 á 15 min in flink gezouten water. Giet daarna af en snijd ze door midden.

Breng een pan water aan de kook en blancheer de sperziebonen 2 minuten. Laat ze uitlekken en spoel ze af onder koud water.

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en leg de gemarineerde kipfilets erin. Bak ze 4 minuten tot de onderkant karamelliseert, draai ze dan om en bak ze nog eens 4–6 minuten of tot ze door en door gaar zijn. Neem de pan van het vuur en laat de kip rusten.

Bak in een andere pan de chorizo en de aardappels in de rest van de olijfolie, roer de geblancheerde bonen erdoor en warm ze mee. Draai het vuur uit, knijp de overgebleven citroenhelft erover uit, voeg de bieslook toe en schep alles door elkaar. Snijd de kipfilets in plakjes en serveer ze met de salade; schep het vocht uit de pan erover.

Eet smakelijk! 

Bron: Jamie magazine nr. 15

Meer kip inspiratie: Griekse kip  

Wat eten we vandaag? Cranberry compote, ook lekker met Kerst!

Gepost in Eten & Koken.

CulicardsChristmas4

De laatste Christmas Culicards van Femke met een recept van Petra Dogger. Die leuke wenskaarten met een mooie afbeelding die je kunt inlijsten en een lekker recept! Leuk om te versturen en nog leuker om zo'n Culicards te ontvangen. Dit keer een heerlijk recept voor een cranberry compote. Die past lekker bij een wildmenu, maar is ook heel goed te combineren met echte winterse kost zoals een aardappelpuree met spruitjes! Je kunt cranberrys het hele jaar door kopen, maar ik associeer ze toch meer met de herfst en winter. Ook is het goed te gebruiken bij ijs. Onderin een glas doe je de compote, bolletjes ijs er bovenop en dan nog een keer wat compote, leuke rood witte laagjes, met een blaadje munt en een blauwe bes erbovenop ziet her niet alleen leuk uit, maar is het ook superlekker! Ook zijn ze supergezond en voorkomen blaasontsteking en maagzweren!

Wat komt er op je boodschappenlijstje:

1 zak verse cranberrys
1 sinaasappel (schil en vers sap)
2 kaneelstokjes
4 kruidnagels
verse gember (halve eetlepel geraspt)
suiker (100 gram)
port (3-4 eetlepels)
 
Hoe maak je de compote?
 
Doe de cranberrys in een steelpan
Rasp met de grove kant van een rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit met het uitgeperste sap toe
Voeg de gember, kaneelstokjes en suiker toe en breng zachtjes aan de kook
Laat zachtjes doorkoken, wel af en toe omroeren
Als de cranberrys kapot zijn zijn gekookt (in ca. 5-10 minuten), de pan van het vuur halen en af laten koelen.
Voeg de 2 eetlepels port toe en roer het door
Voor het serveren de kaneelstokjes en kruidnagels verwijderen
En als je het nog zoeter wilt nog een beetje suiker toevoegen
Hmmmm, lekkerrrrr
 
Nog meer lekkere recepten: Lekker drankje voor de Kerst  Hazenpeper Zalmtaartje
 

Wat eten we vandaag? Gevulde komkommer met krab

Gepost in Eten & Koken.

 

voorgerechtkomkommer

Gevulde komkommer met krab. Een inspirerend voorproefje voor de feestdagen. Je kunt het gebruiken als hapje tussendoor bij de borrel of gebruiken als voorgerecht! Lekker fris en het ziet er ook leuk uit. Je kunt de krab ook vervangen door tonijn of garnalen. Je hebt geen pannen nodig en hoeft niet te koken. Het is een makkelijk en simpel recept en het is ook zo klaar. Komkommer is een fijne groente en in allerlei gerechten goed te gebruiken. En komkommer eten is gezond!Het stimuleert spijsvertering en zorgt voor gewichtsverlies, het voorkomt uitdroging, verdrijft afvalstoffen, bevat veel vitaminen, reinigt de mond en helpt tegen een kater. Des te meer redenen om komkommer te eten!

  

Wat heb je nodig?
¼ kop vetarme mayonaise
1 theelepel mierikswortel (verkrijgbaar bij AH)
½ theelepel mosterd
½ theelepel Worcestershire saus (verkrijgbaar bij AH)
290 gram krab
1 komkommer
1 bosuitje als garnering

Hoe maak je het klaar?

Snij de krab fijn in kleine stukjes.
Meng de mayonaise, mosterd, mierikswortel, Worcestershire saus en krab door elkaar in een kom. Dek het af met huishoudfolie en zet het voor 30 minuten in de koelkast.
Schil de komkommer om en om zoals op de foto. Snij ze in stukken van 5 cm en hol ze uit zodat de rand 2 a 3 millimeter dik is. Hol ze niet helemaal tot de bodem uit zodat de vulling er straks niet uit kan lopen.
Vul de komkommers met het krab mengsel. Bovenop kun je eventueel iets van paprikapoeder of cajunkruiden doen om het meer kleur te geven en een paar ringetjes bosuitjes.

Nog meer inspiratie? Avocado met zalm   Vijgen met schapenkaas  restaurant Fine

Bron :www.pizza,nl

Reageer nu op dit artikel!

Laat hierboven uw reactie achter en start de discussie.
U kunt makkelijk inloggen met Facebook of Twitter. Klik rechtsbovenin op 'Inloggen'en kies bijvoorbeeld voor 'Facebook', log in met je gegevens. Je kunt nu heel eenvoudig reageren op het artikel en wij laten het je weten als er een nieuwe reactie is!