Romantische mode uit Downtown Abbey

Gepost in Uitjes & Belevenissen.

mode19eeeuw2

Afgelopen zaterdag bezocht ik het Gemeentemuseum in Den Haag om naar de tentoonstelling van de Amerikaanse schilder Mark Rothko te gaan. Grote doeken met kleurige vlakken. Het was een bijzondere ervaring deze echt te zien en te worden meegezogen in de kleuren. Helaas werd hij depressief en schilderde in de laatste periode van zijn leven vrijwel alleen maar donkere vlakken. Het Gemeentemuseum heeft echter veel meer te bieden en zo kwam ik in de tentoonstelling van Romantische mode (Mr. Darcy meets Eline Vere) terecht. De romantiek van de 19e eeuw komt heel dichtbij en je ziet prachtige jurken uit series als Downtown Abbey, de film Pride and Prejudice en  hoeden uit de film Titanic. Sprookjesachtige kleding in mooie stoffen en kleuren. Eigentijdse ontwerpers als Jan Taminiau, Vivienne Westwood en Jean Paul Gaultier lieten zich inspireren en die jurken zijn ook te zien. Echt schitterend! Zie meer onder lees meer.....

 

mode19eeeuw

Het vrouwelijk silhouet varieerde enorm: ingesnoerd door een corset om een zo smal mogelijke wespentaille te hebben, of meters wijde hoepelrokken waaronder de crinoline verstopt zat, waardoor je nauwelijks meer kon zitten. De queue de Paris, de rok met een grote achterkant waarop je bijna een dienstblad kon plaatsen en gelukkig ook sluike empire japonnen. De bruidsmode was chique als je in het zwart gekleed ging. En nu moeten we zo nodig heel dun zijn, zonder buik, zonder borsten, zonder kuiten en in stoere kleding. Dat hoor je veel in winkels "leuk hoor lekker stoer". En zo is in elke tijdsperiode een nieuw modebeeld, gelukkig dat tegenwoordig "alles kan" en wij dragen natuurlijk mode die we mooi vinden en die niet persé in de mode is. Alhoewel.....  

bruidsmode  queue

Het lijkt me heerlijk om even terug in de tijd te gaan en in die schitterende jurken rond te lopen of deel te nemen aan een chique diner of feestelijk dansavonden. Laat ons weten of jullie dat ook leuk lijkt, zullen we dan een keer een romantisch mode feest organiseren?!

Het Gemeentemuseum Den Haag organiseert ook interessante lezingen over de tijd van de romantische mode. De tentoonstelling is nog tot 22 maart te zien! 

Reageer nu op dit artikel!

Laat hierboven uw reactie achter en start de discussie.
U kunt makkelijk inloggen met Facebook of Twitter. Klik rechtsbovenin op 'Inloggen'en kies bijvoorbeeld voor 'Facebook', log in met je gegevens. Je kunt nu heel eenvoudig reageren op het artikel en wij laten het je weten als er een nieuwe reactie is!