Stedelijk museum Amsterdam:kunst zien en beleven!

Gepost in Uitjes & Belevenissen.

  

Lopend door het prachtige labyrint van 125.000 zonnebloemen ter gelegenheid van de hereopning van het Van Gogh museum, kwamen wij terecht op het voetpad dat loopt langs het Museumplein en de musea met elkaar verbindt, zo ook het Stedelijk Museum.We liepen de lange rij wachtenden bij het Van Gogh Museum (wachttijd 2 uur) voorbij. In de nieuwe vleugel van het Stedelijk worden tijdelijke tentoonstellingen ingericht met werledwijd erkende kunstenaars en vormgevers. Zo ook ZERO. In de jaren 50 en 60 experimenteerde een nieuwe generatie kunstenaars met radicale en innovatieve materialen en media. De beweging deed afstand van de heersende abstract expressionistische kunst en verzette zich tegen de conventionele schilder.

stedelijkzakjes  stedelijkkurk

De nieuwe vleugel -ook wel de badkuip genoemd- heeft een hele tegenstrijdige, contrasterende vorm ten opzichte van de oude gebouwen.  De hal is een ruimte met veel glas, lichte kleuren, trappen en roltrappen die je naar de naar de tentoonstelling leiden. De ZERO tentoonstelling is de tweede grote overzichtstentoonstelling na 50 jaar van deze innovatieve avant-gardisten. Wij waren onder de indruk van de eenvoud en het gebruik van alledaagse voorwerpen. De experimenten met luciferdoosjes, glitter, autobanden, waterzakjes, spijkers, watten en bv. bierkratjes brachten bijzondere effecten teweeg. Vooral de muur met waterzakjes vond ik indrukwekkend. Een cirkel met kurken gaf mij inspiratie, wij hebben ook veel kurken thuis!Er is veel te zien en te beleven. Motoren laten de kunstwerken bewegen, films en oud televisiemateriaal, foto's, schetsen van werken en projecten zijn een belangrijk deel van deze tentoonstelling. 

stedelijklucifer  stedelijkglitter

Wij komen graag terug in het Stedelijk om de vaste collectie met moderne meesterwerken van o.a. Vincent van Gogh, Chagall en Toorop te zien. En de beeldende kunst van o.a. Willem de Kooning, Dan Flavin en anderen. Het Stedelijk museum is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland. Beslist een bezoek waard! Onder de badkuip is een leuk terras ingericht waar je gezellig kunt zitten.

 

 

Reageer nu op dit artikel!

Laat hierboven uw reactie achter en start de discussie.
U kunt makkelijk inloggen met Facebook of Twitter. Klik rechtsbovenin op 'Inloggen'en kies bijvoorbeeld voor 'Facebook', log in met je gegevens. Je kunt nu heel eenvoudig reageren op het artikel en wij laten het je weten als er een nieuwe reactie is!