Wat eten we vandaag? Slow food: Boeuf Bourguignon

Gepost in Frontpage Blog.

 

boeufbourguigogne

Nu het eindelijk kouder is, krijg je ook meer zin in warme wintermaaltijden. Zo maakte ik van de week sinds lange tijd de klassieker: stoofpot Boeuf Bourguignon. Een Frans boerengerecht dat verheven is tot haute cuisine en ook in de Slow Food keuken past als puur en eerlijk koken. Je moet er wel wat voor in huis halen, maar als het eenmaal in de pan zit dan heb je na een paar uur een heerlijk gerecht. Ook kun je het goed een dag vantevoren klaarmaken. De wijn die je voor deze stoofpot nodig hebt moet lekker stevig en vol zijn, een Bourgogne of Merlot is heel geschikt. Het makkelijke is ook dat je het goed combineren met aardappels, pasta, witte rijst, puree of stokbrood, waar je maar zin in hebt! Zelf serveer ik het altijd in kleine stoofpotjes, het staat niet alleen leuk, maar voor je gasten is het een ware verrassing wat er in zit! 

 boeufingred1

Benodigdheden voor 4 personen.

1,5 pond riblappen
250 gram biologische spekreepjes
4 teentjes knoflook
4 grote uien
1 grote winterwortel
3 stelen bleekselderij
6 blaadjes laurier                                                                  
250 gram peterselie
3 takjes thijm
10 Amsterdamse uien uit de pot
200 gram champignons
 
2 plakken ontbijtkoek
halve fles wijn (Bourgogne of Merlot)
4 peperkorrels
4 kruidnagels
1 rundvlees bouillon blokje
peper uit de molen
olijfolie
roomboter
 
Snij het vlees en de groenten in kleine stukjes.
Doe het vlees, de knoflook, uien, bleekselderij, laurier, peperkorrels, thijm en kruidnagel in een schaal.
Hussel alles door elkaar en schenk er rode wijn bij tot het geheel bijna onder staat en laat dit minimaal 1 uur marineren.
 
Doe de olijfolie in de braadpan, voeg de spekreepjes toe totdat ze bijna bruin zijn.
Doe de roomboter erbij en als deze bijna bruin is schep je het vleesmengsel zonder de wijn in de pan.
De wijn wordt even bewaard.
Je braadt alles aan totdat de uien zacht zijn en het vlees rondom bruin is.
Vervolgens voeg je de winterwortel en de Amsterdamsche uien toe.
Daarna de overgebleven wijn en circa een halve fles wijn bij schenken.
Voeg het bouillonblikje toe en kruimel de 2 plakjes ontbijtkoek over het geheel en meng het erdoor.
Laat het geheel circa 2 uur stoven op zacht vuur.
Wel af en toe even omscheppen, anders brandt het aan.
Aan het einde voeg je de plakjes champignons toe.
Als de saus daarna nog te dun is kun je em even binden met bloem of allesbinder.
Eventueel extra peper uit de molen toevoegen en voor het opdienen de fijngehakte peterselie erover strooien.
 
Eet smakelijk!
 
Nog meer inspiratie?
 
 
 
 
 
 

Mode inspiratie met Alice, part one!

Gepost in Frontpage Blog.

alicewinter1

Fotografie: MisjaB en Gaston Wals

Graag stel ik ons nieuwe gastmodel Alice aan jullie voor. Alice is bijna 51, heeft twee dochters (27 en 21) en één zoon(24) en een vriend. Ze volgt graag de mode en heeft een moderne, hippe kledingstijl. Ze houdt van zowel van pasteltinten als felle kleuren, dus Alice zie je niet alleen in zwart en grijs. Combineren is een favoriete bezigheid, want ze heeft een hele grote kledingkast. Het was een mooie zonnige, maar heel koude dag in Haarlem. Alice draagt hier een lange los gebreide trui met hangende col op een slim fit glans jeans.

alicewinter3  alicewinter2

 Paul draagt een leuke poncho (H&M) met open flappen die je lekker om je heen kunt slaan. Door de kleuren past ie zowel op een zwarte basic, op jeans of op een beige outfit. Het is een veelkleurig motief en heeft fake leren biezen. Bij Alice zie je de leuke afwerking bij de splitten en ook de mooie bijzondere ringen die ze draagt. Je ziet de sneeuw nog liggen en het was ook erg koud om gefotografeerd te worden. Gelukkig hadden we wel winterse kleding aan.

 

alicewinter4

Wat eten we vandaag?In 7 dagen afvallen met soep!

Gepost in Frontpage Blog.

 

soepdieet

Ben je dol ook zo dol op soep? Allerlei soorten soep vind ik lekker en leuk om te proberen. Vandaag een recept van een soep waar je ook nog eens flink van kunt afvallen, maar dan moet je je wel helemaal houden aan de voorschriften. Je eet zeven dagen soep voor ontbijt, lunch en diner, afgewisseld met andere voedingsmiddelen als fruit, groente, vlees. Het is heel goed te doen, want je kunt het soeprecept ook variëren met andere groentesoorten, bv. door meer tomaten te gebruiken en er een soort van tomatensoep van te maken. Leef je uit en ga het nu proberen! Varieer met groenten combinaties: gewoon groenten mixen, (verse) kruiden erbij en je krijgt een heerlijke soep.

Benodigdheden:

  • halve (of hele, naar wens) witte kool
  • 3 tomaten
  • 3 wortels
  • 1 bos soepselderij
  • +/- 10 champignons
  • 6 grote lente uien
  • 2 groene paprika’s
  • 2 vetarme bouillonblokjes
  • 1,5 liter water
  • peper en eventueel (heel weinig) zout
  • eventueel wat curry of cayennepeper

Vantevoren alle groenten eerst snijden is makkelijker!

Stap 1:. Fruit de lente uitjes in een pan met een dikke bodem; roer de uitjes voordurend goed door, zodat ze niet aanbakken, en zodat de smaak goed vrijkomt. Doe dit ongeveer 5 minuten.

Stap 2:Snijdt de steeltjes van de paprika af, en snijd de paprika in de lengte door midden, zodat je de zaadjes kunt verwijderen. Snijd de pepers daarna in kleine stukjes, en voeg dit toe in de pan.

Stap 3:Maak de witte kool schoon door de buitenste bladeren te verwijderen. Gebruik een halve tot een hele kool, naar wens. Voeg de stukjes kool toe aan de pan.

Stap 4:Maak de wortels, champignons, selderij schoon en snijd alles in kleine stukjes. Voeg ze stuk voor stuk toe aan de pan met uitjes. Snijd vervolgens de tomaten in stukjes en voeg ook die toe aan de pan.

Stap 5:Voeg ongeveer 1,5 - 2 liter water samen met de bouillonblokjes toe aan de pan en breng alles aan de kook. Voeg naar smaak wat peper en zout toe, maar wees vooral met het zout heel zuinig.

Eventueel:
Als je houdt van pittig eten, dan kun je er eventueel voor kiezen om een snufje curry of cayennepeper toe te voegen.

Laat de soep minimaal twee uur zacht garen, totdat de groenten goed zacht geworden zijn. 

Je kunt ook de blender gebruiken om er een dikke soep van te maken.

Voor een lekkere bite kun je er nog taugé op het laatst aan toevoegen.

Echt superlekker! Bewaren kun je in een pot of in de diepvries!

 

Wil je het dieet volgen en 5 tot 7 kg afvallen lees dan verder.

Het dieet is een crash dieet en dit betekent dat je na een week je eetgewoonten zult moeten aanpassen.

Het soepdieet: elke ochtend, middag en avond soep en erbij of tussendoor het andere.

 dag 1
Alle fruitsoorten, behalve bananen. Vooral (water)meloenen worden aangeraden. Eet zoveel soep als je wil.

 dag 2

Alle groenten mogen (vooral groene bladgroenten), maar geen fruit. Soep naar believen.
Groenten tot je vol zit; vers of uit pot. Gedroogde bonen, erwten en maïs vermijden. ’s Avonds één gekookte aardappel.

dag 3

Eet zoveel soep, fruit en groenten als je wil, maar geen aardappel.

dag 4
Magere melk en bananen, samen met de soep. Maximaal 8 bananen. Extra veel bronwater drinken. De reden dat je nu veel bananen en melk mag, is omdat je je lichaam de vorige drie dagen behoorlijk op de proef hebt gesteld. Je zult je lichaam nu enigszins bij moeten laten tanken en dat kan door jezelf wat extra calorieën en andere voedingsstoffen te geven.

dag 5

300 tot 450 gram kip, rundvlees of vis met 6 tomaten (bv. grillen of in de anti aanbakpan). Minstens 6 tot 8 glazen bronwater. Eet minstens 1 portie soep.

dag 6

Zoveel rundvlees (rosbief, biefstuk, tartaar bv.) en groene bladgroenten als je maar wil, maar geen aardappel! Eet 1 portie soep.

dag 7 

Zoveel ongezoet fruitsap, groenten en zilvervliesrijst als je wil. Minstens 1 portie soep.

Je moet je echt aan de richtlijnen houden als je wilt afvallen. en je voelt zelf hoeveel je kunt eten

Eet smakelijk en succes!

 

Wat eten we vandaag? Sambal goreng boontjes met garnalen

Gepost in Frontpage Blog.

 sajoervijzel sajoergarnalen 

Adoeh zeg, wat heb ik soms zin in een lekkere sambal goreng. Natuurlijk weer een recept van mijn moeder. De sambal goreng is een ideaal gerecht. Je kunt het maken met verschillende soorten groenten zoals bv. witte kool, prei en je kunt ook variëren met kip of ander vlees. Deze keer maak ik een sambal goreng boontjes met garnalen. Onontbeerlijk in de keuken is een goede grote vijzel, als je die niet hebt zou ik em zeker aanschaffen! Het mengsel is de basis voor alle sambal goreng gerechten. De ingrediënten kun je kopen bij een toko, maar in een goede supermarkt zijn de kruiden tegenwoordig ook verkrijgbaar. Het recept staat bij lees meer: 

Wat heb je nodig?
200 gram garnalen
300 gram boontjes
1 ui
7 teentjes knoflook
2 theelepels trassi
2 theelepels laos
2/3 theelepels tamarinde
1 eetlepel sambal oelek (minder scherp: 1 theelepel)
3 blaadjes salam
zout
suiker
zonnebloemolie (geen olijfolie)
1 groot glas dikke kokosmelk
 
Ui en knoflook fijnsnijden en samen met de trassi, sambal, tamarinde, zout en suiker in de ijzel fijn wrijven.
Het mengsel bak je in de olie samen met de garnalen, de salamblaadjes en de laos, totdat de uien zacht zijn, goed met de vork door elkaar husselen.
Daarna de boontjes toevoegen en de kokosmelk erdoor. Laat het gerecht inkoken tot het smeuiig is.
Lekker bij een nasi of witte rijst.
Selamat makan!
 
 
sajoerboontjespan sajoerklaar 
 
Onderstaand recept vind je vast ook lekker:
 

Wat eten we vandaag? Italiaanse paddenstoelen met tagliatelli

Gepost in Frontpage Blog.

 paddenstoelentagliatelle

Een heerlijke pasta met paddenstoelen! Niet alleen één van mijn favoriete gerechten maar ook op speciaal op verzoek van Diny die een dochter heeft die vegetarisch eet. Een eenvoudig en smaakvol gerecht dat je goed kunt combineren met een schaal sla en een stukje rood vlees zoals entrecôte. Een Italiaanse maaltijd bestaat altijd uit 5 gangen te beginnen met een antipasti dat kan zijn een combinatie van crostini's een aantal vleessorten zoals parmaham, pikante salami, ham met truffel, kleine tomaatjes. Vervolgens volgt de pasta, daarna een stukje vlees met groente of sla en tot slot de dulce, het nagerecht dat meestal zoet is zoals tiramisu, ijs met chocoladesaus, chocoladecake. Ter afsluiting een kaasplankje met harde en zachte kazen. Fijn glas rode wijn erbij en je hebt een echte Italiaanse maaltijd.

  

Ingrediënten:

400 gr. tagliatelli
1 eetlepel olijfolie
1 ui
2 teentjes kleingesneden knoflook
1 rode peper, fijngehakt (zaadjes verwijderen)
500 gr. gemengde paddenstoelen zoals kastanjechampignons, shitaki, oesterzwammen)
2 eetlepels room
zwarte peper uit de molen

Kook de tagliatelle beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm ondertussen de olie in een wok of grote pan en bak de ui, knoflook en de chilipeper even aan.

Voeg de paddenstoelen toe en roerbak alles ongeveer 3 minuten op hoog vuur.

Voeg de room toe

Meng de tagliatelle door het paddenstoelenmengsel en laat alles al roerend goed heet worden.

Verdeel de pasta over 4 schaaltjes en maal er zwarte peper over en eventueel parmezaanse kaas

Eet smakelijk!

Meer inspiratie: Paddenstoelenrisotto  Preimuffins